2017

Rolstoel voor een gehandicapt meisje

(Uit een mail van Marie Louise)

''De afgelopen week zijn we voor de stichting naar Kandy geweest om een rolstoeltje af te geven. We hebben een meisje heeeeel blij gemaakt. En de sponsor ook. Hij zal heel blij zijn met dit bericht. Ze zat met haar voetjes in het gips, omdat ze geopereerd was. Door middel van een plank op de rolstoel te plaatsen kon ze er toch gebruik van maken. Dit was alleen maar prettig, omdat het tillen voor moeder met dat gips erg zwaar was. Ik heb haar geleerd hoe ze moet draaien. Dit pakte ze erg snel op en in een korte tijd, reed ze zelf door de ruimte. Ogen die enorm aan het stralen waren''.

Waterfilter voor sponsorkind met nierproblemen

Een van onze sponsorkinderen heeft, net als haar vader, een nieraandoening. De artsen in het ziekenhuis adviseren hen om uitsluitend goed gefilterd water te drinken om problemen met de nieren te voorkomen. We hebben voor hen een waterfilter gekocht. Het is een speciale geworden, die aangesloten kan worden op de waterleiding.

Een dak voor een gezin in Lihiriyagama

(Uit een mail van Marie Louise)

''Twee weken geleden hebben we op verzoek van een goede bekende een oma en haar twee kleinkinderen bezocht die wat achteraf wonen. Een klein huisje, een lekkend dak, een bed met wat losse stukjes matras, kortom……barre omstandigheden. Moeder is al lange tijd uit beeld en vader kon dit alles niet verdragen. We besluiten de kinderen op te nemen in ons sponsorprogramma, maar willen eigenlijk meer doen.

Shane, een Srilankaanse muzikant die in Duitsland woont, vertelt tijdens een ontmoeting over zijn verleden en wij doen ons verhaal over de ontmoeting met de oma en haar kleinkinderen. Shane is onder de indruk van ons werk en vindt dat je deze mensen eigenlijk meteen moet kunnen helpen. Hij vraagt ons dit gezinnetje samen te bezoeken, want hij wil direct helpen, dus daadwerkelijk de benodigde materialen voor het dak bezorgen. Zo zitten we niet veel later in de tuk-tuk en bestellen alle materialen om deze mensen te voorzien van een droog onderkomen''.

Cement en dakplaten voor de bouw huis in Diyabeduma

(Uit een mail van Marie Louise)
De 20 zakken cement voor de familie in Giritale zijn bezorgd. Ze hadden ook nog daksheets nodig om het huis dicht te maken. Deze hebben we er maar meteen bij gedaan. Ze kunnen nu het hele huis gaan sluiten. We hebben ook baby-kleding en heren-kleding uitgedeeld aan de familie.

Playground voor Kumudurapura primary school in Medirigiriya

Tijdens onze werkreis in 2017 hebben we de playground geopend. Het budget was zo efficiënt uitgegeven dat de school van het geld ook nog een kleine bibliotheek heeft kunnen bouwen.

Bibliotheek voor Bebiyawewa Primary school in Medirigiriya

Tijdens onze werkreis hebben we de school bezocht. De bibliotheek was bijna klaar.

Bibliotheek voor Wadigawewa Primary school in Medirigiriya

Tijdens onze werkreis in 2017 hebben we de school bezocht en de bibliotheek geopend.

Bibliotheek voor Meegaswewa Kanishta Juniorschool in Medirigiriya

Tijdens onze werkreis in 2017 hebben we de school bezocht en de bibliotheek geopend.

Gehoorapparaat voor Sanjaya

(Uit een mail van Marie Lousie)

''Gisteren hebben we nog een bijzonder project gedaan voor de stichting. We hebben twee kinderen beloofd dat ze hoorapparaatjes zouden krijgen. Het was een bijzonder moment om samen met vader mee te mogen maken dat het kind zijn vader kon horen praten. Zijn ogen, verbazing en blijdschap tegelijkertijd op zijn gezicht. En wij kippenvel en een traantje. Super!! Hij knipt met zijn vingers bij zijn oren, omdat hij het zelf ook niet kon geloven. Dit jongetje, Sanjaya, hoorde maar voor 50%. Het eerste apparaatje zou 55.000 rs kosten, maar die voldeed niet. Uiteindelijk heeft hij er één van 91.000 rs. (€ 600). Het is een digitaal hoorapparaat wat elke keer bijgesteld kan worden en waar hij dus langer mee kan doen''.

Matras en dakplaten voor een sponsorgezin

(Uit een mail van Marie Louise)

We bezochten een gezin met twee kinderen. Moeder is vijf jaar geleden weggelopen. Vader heeft zichzelf anderhalf jaar geleden opgehangen in het huisje waar ze nu wonen. Oma (moeder van vader) zorgt nu voor de kinderen. Ze werkt in een fabriek waar ze grote plastic zakken maken voor rijst e.d. De kinderen komen na schooltijd naar de fabriek en wachten tot oma klaar is. Ze wonen in een heel klein houten huisje. Er staat wel een bed, maar geen matras. We hebben besloten om dit vandaag nog te gaan brengen.

Jaarlang voeding en hulpmiddelen voor ernstig gehandicapte jongen

Viyaga is een zwaar gehandicapte jongen. Hij kan niet praten en zijn lichaam is vergroeid, waardoor hij niet kan lopen of zelfstandig zitten. Hij woont met zijn oma en moeder in een goed huis, alleen is de huur erg hoog. De vader van de jongen is overleden en had nog geen pensioen opgebouwd. Wat wij hebben gedaan om hen te helpen, is het regelen van luiers en de voedingssupplementen die Viyaga nodig heeft. Zijn moeder mag nu elke maand naar de dichtstbijzijnde apotheek gaan, en krijgt dan vouchers om de luiers en supplementen voor die maand op te kunnen halen. Dit is geregeld voor het komende jaar.

Reparatie fiets van een sponsorkind

Thakshila is nu 13 jaar oud en heeft al sinds haar geboorte een nierziekte. Hiervoor moet ze vaak naar het ziekenhuis en medicijnen hebben. De rekeningen hiervoor kunnen ze niet betalen. Als ze geen medicijnen krijgt wordt ze zo ziek dat ze niet meer naar school kan. Ze begint zo aan haar eindejaarsexamens en daarna heeft ze vakantie. Ze is een heel lief meisje dat heel erg dankbaar is voor alle hulp die ze krijgt. De fiets die ze vorig jaar gekregen heeft ziet er nog goed verzorgd uit. De fiets moest wel nieuwe banden en een reflector krijgen.

Baby uitzet voor het kindje van Sitara

Sitara is inmiddels 31 jaar oud en getrouwd. Ze is lang een sponsorkind geweest en wordt nog steeds gesteund met speciale hulp. Sitara is namelijk gehandicapt. Ze kan niet goed lopen en ook haar handen zijn vergroeid. Haar man heet Janaka, is ex-militair en 25 jaar oud. Sitara woont samen met haar ouders en man in het ouderlijk huis. Wat dit bezoek heel speciaal maakte, was dat ze hoogzwanger is en 8-8 uitgerekend is. Zij hebben geen geld ontvangen afgelopen jaar, dus Jan heeft geregeld dat zij nu voor juli 2017 24.000 RPS krijgen en dat voortaan ook het geld jaarlijks overgemaakt gaat worden. Jan en Karin hebben besloten om spullen voor de babykamer te kopen.

Het verder bouwen aan het huisje van fam. Ratnayake in Giritale

Een hardwerkend gezin, waarvan we twee kinderen sponsoren, probeert beetje bij beetje een huisje te bouwen. Vorig jaar hebben ze wat zakken cement gehad om een fundering te maken voor een keukenruimte. Nu hadden ze zelf al stenen gebakken en hebben we weer cement gegeven om verder te kunnen bouwen.