2020

Distributie voedselpakketten 8 mei

Drie keer konden we een voedseldistributie organiseren voor gezinnen die vanwege de gevolgen van de pandemie zonder inkomen en voedsel zaten. Door spontane sponsoring hebben we 180 pakketten kunnen overhandigen.

Mobiele telefoons

Dankzij een medewerker van Topigs Norsvin werd contact gelegd met onze stichting. Tot nu toe hebben we van het bedrijf uit Helvoirt al twee keer een aantal goedwerkende (voor het bedrijf echter afgeschreven) laptops en mobiele telefoons gekregen.

Huur Huisje Ravindu, moeder en oma

Een van onze sponsorkinderen woonde met zijn moeder en oma in een gehuurd deel van een huis. De eigenaar wilde de ruimte weer voor zichzelf hebben. Het inkomen van moeder is echter zo minimaal dat een andere betaalbare huurwoning niet te vinden was. We vonden een sponsor bereid om de huur op zich te nemen.

Hulp weduwe met 3 dochters, Dodangoda

Na het overlijden van een vader bleef een moeder met 3 dochters achter die allen studeren. Moeder kan dit geld niet ophoesten. Inmiddels hebben we dankzij een sponsor structurele ondersteuning voor de studie van de drie meisjes kunnen realiseren, die bestaat uit het betalen van de noodzakelijke boeken en materialen, kleding en deelname aan extra classes (soort bijles).

Steun voor Sister Kanthi

Enkele jaren geleden zijn we begonnen om de zuster zelf een budget te geven van steeds Rs 50.000 (€ 250). Daarmee geven we haar een steun in de rug. De zuster houdt bij waar ze het aan uitgeeft. Voordat het budget weer wordt aangevuld, bespreken we de problemen die op haar pad kwamen en gaan komen.

Zr. Kanthi heeft de verantwoording over een welcome-house. Dit is een soort “blijf van mijn lijf huis”, maar er worden ook mensen opgevangen die tijdelijk hulp nodig hebben. Met name nierpatiënten die voor dialyse naar het ziekenhuis moeten. Ze vinden onderkomen bij de zuster.

Medische hulpmiddelen voor Warshani

Warshani kreeg een aantal jaren geleden van ons een rolstoel. Het is voor haar fysiek gezien heel moeilijk om naar school te gaan. Ze zit en ligt veel. Door ons contact met Sister Kanthi vernamen we dat Warshani was opgenomen in het ziekenhuis vanwege wonden die veroorzaakt werden door decubitus (doorliggen). Artsen verzochten dringend om voor haar een speciale matras aan te schaffen. We hebben dat meteen gedaan.

Vloer en afwerking huis Fam. Ratnayake, Diyabeduma

De familie Ratnayake krijgt van ons al enkele jaren hulp om hun huis te kunnen bouwen. Zij maken zelf de stenen en al de bouwwerkzaamheden voeren ze zelf uit. Wij sponsoren materialen en in 2020 konden we dankzij sponsors een vloer laten storten in hun huis. Deze was nog van koemest en gaf met name problemen in het regenseizoen.

Jaar lang voeding en hulpmiddelen ernstig gehandicapte jongen

Al vier jaar sponsoren we luiers en noodzakelijke voedingssupplementen, die door zijn alleenstaande moeder niet betaald kunnen worden. Dankzij sponsors kunnen we hier voorlopig mee doorgaan.

Een waterfilter voor een gezin met nierproblemen

In de agrarische gebieden wordt veel kunstmest en veel pesticides gebruikt om groente en rijst te verbouwen die voldoet aan de kwaliteit die door de markt wordt vereist. Het gevolg is dat het drinkwater een veel te hoog gehalte aan mineralen bevat dat wordt vastgehouden in de nieren. Het aantal mensen met nierfalen is dan ook schrikbarend groot. Een waterfilter is een noodzakelijke oplossing.

Hulp gezin door kunstaankoop, Negombo

Als we in Sri Lanka zijn, bezorgen we Neil altijd wat inkomsten door schilderijen bij hem te bestellen.

Door het wegblijven van toeristen heeft Neil al twee jaar niets meer verkocht en heeft hij de huur van de kleine expositieruimte moeten opzeggen. Hij zoekt net als vele anderen in Negombo wat werk in ruil voor een paar rupees of wat levensmiddelen.

Neil heeft er veel moeite mee om zijn hand op te houden. We hebben hem gevraagd of we schilderijen van hem konden kopen met het idee om ze cadeau te geven aan alle vaste contactpersonen in ons lokale netwerk.

Bouw van een hospitaaltje voor leprapatiënten, Polonaruwa

Zuster Lilian bezoekt en helpt leprapatiënten in haar district. Ze reist vaak en veel. Om haar werk efficiënter te maken, was het haar wens om patiënten, indien nodig, te kunnen behandelen op het terrein waar ze woont. Daarvoor was de bouw van een klein hospitaaltje nodig. Een lokale aannemer heeft het in opdracht van ons gebouwd.

Babyuitzet voor moeder en kind, Diyabeduma

Tijdens een bezoek aan een van de sponsorgezinnen zagen Sunil en Dilip dat er een kindje op komst was. Ze belden naar Nederland met de vraag of ze wat noodzakelijke spulletjes mochten gaan aanschaffen. Samen met de aanstaande ouders zijn ze gaan shoppen en voor €35,- konden ze alles aanschaffen wat ze nodig hadden.

Hulp gezin in nood, Giritale

Twee kinderen uit dit gezin zijn opgenomen in ons sponsorprogramma. Vader is visser op het Giritale meer.

Vanwege een ernstig ongeluk heeft hij bijna een half jaar op bed gelegen en moet nog lang revalideren. Door gebrek aan inkomsten werd de elektriciteitsvoorziening afgesloten en was er gebrek aan voedsel. Inmiddels was er al een aardige schuld opgebouwd bij de plaatselijke supermarkt. Dankzij sponsors hebben we de schuldenlast van hun schouders gehaald.

Een nieuw sponsorgezin, Diyabeduma

In Giritale werden we gewezen op een gezin dat dringend wat ondersteuning nodig had.

De vader is als soldaat gewond geraakt in een gevecht tijdens de oorlog. Hij bakt en verkoopt voor zijn huis in de avond wat hoppers. Er werd ons gevraagd om de kinderen op te nemen in ons sponsorprogramma, zodat de jaarlijkse aanschaf van schoolspullen, wat kleding en schoenen gegarandeerd is zolang als de kinderen naar school gaan.

Verbetering woonsituatie gezin, Giritale

We werden door dorpsgenoten gewezen op een gezin waarvan de woonsituatie erg slecht was. Een gammele kleihut, zonder voorzieningen en nauwelijks een inboedel.

Vlak voor we tot actie wilden overgaan, kregen we het bericht dat een plaatselijke politicus een huis voor dit gezin wilde laten bouwen.

We zullen het gezin blijven volgen en kijken hoe hun situatie in de nabije toekomst zal zijn.

Kom nooit met lege handen!

Als je in Sri Lanka ergens op bezoek gaat, aangekondigd of onverwacht, ben je altijd van harte welkom. Vaak word je onthaald op thee, koekjes, cake, zoetigheid of fruit. Tijdens onze werkreizen bezoeken we gezinnen, scholen en tehuizen. Het is in Sri Lanka een gewoonte om niet met lege handen te komen. Onze medewerkers zorgen dat ze altijd wat bij zich hebben.

Varkens voor doorstart varkensfokkerij

Een aantal jaren geleden verleenden we een mini-krediet aan een varkensboerderij. Het ging goed met het bedrijfje en de eigenaar kon de lening terugbetalen. Door de import van vlees en omdat de eigenaar een hartaanval kreeg, kwam het bedrijf stil te liggen. Na zijn herstel zocht hij ons weer op en vroeg ons hem te helpen met het herstarten van zijn varkensfokkerij. Dankzij sponsors konden we een noodzakelijke watervoorziening laten aanleggen en fokvarkens aanschaffen.